måndag 3 januari 2011

Baljan full :)

En något bisarr händelse inträffade idag på jobbet. Överaskning fanns i morse i form av ganska många liter vatten som läckt in från taket över en kollegas arbetsplats. Att vattnet på något vis kommit från nyårshelgens tillfälliga islossning var det nog ingen som betvivlade. Fastighetsägare kontaktades, som i sin tur larmade hantverkare för att hitta källan till eländet. Och en källa fanns det minsann, men kanske såg den inte riktigt ut som förväntat. Hantverkarna följde vattendropparna uppåt till en krypvind på fjärde våningen, precis i höjd med hängrännorna på taket. Och där hittade de... en balja full med vatten som runnit över kanten. Vattnet kom från hängrännorna som inte fungerar så bra, men varför denna balja??? Ingen vet idag säkert men en teori finns:
För ett antal år sedan hände samma sak, med takdropp rakt ner på samma arbetsplats. Troligen har problemet då åtgärdats genom att... sätta en balja som vattnet kunde rinna ner i på krypvinden. Sedan har denna lösning fungerat hyfsat i flera år med lagom avdunstning mellan regnskurarna. Sen kom denna vinter och då fungerade inte denna "tekniska" lösning längre. Men hur kan man ens komma på idén att sätta en balja under droppet istället för att laga hängrännan.
Eftersom vattnet runnit baklänges utmed vägg och bjälkar kommer det att krävas en hel del torkning och reparation för att åtgärda felet nu. Min gissning är att vi äntligen får nya hängrännor på SV-huset i sommar :)

2 kommentarer:

Annika Estassy sa...

Uppfinningsrikt! :)

Rose-Mari sa...

I allra högsta grad :) Vi funderade lite på om man kunde rita en serie-strip av förloppet - skulle kunna bli ganska skojig.